Balancen

Arkitekt: Vandkunsten A/S 

Bygherre: Seniorbolig P/S 

Balancen er et seniorbofællesskab beliggende i Kildebjerg, Ry. Projektet repræsenterer en invitation til beboerne om at deltage i et fællesskab, hvor hensyn og respekt for naturen udgør grundlaget for at skabe en levende og bæredygtig hverdag. 

Balancen er udviklet som et seniorbofællesskab designet til mennesker på 50+ år, der nu oplever en ny frihed, da deres børn er flyttet hjemmefra. Projektet omfatter 33 boliger og et fælleshus, hvor de bærende konstruktioner er udført i præfabrikerede træelementer. Facaderne kombinerer træ og tegl; teglen bruges til at gå i jorden, hvilket tilfører en tyngde og ro til boligerne. 

Projektet har en stærk profil inden for ansvarligt byggeri og er certificeret til DGNB Guld. Det er desuden det første danske private projekt, der har opnået udmærkelsen DGNB Diamant. 

Balancens værdiprogram centrerer sig omkring fire nøgleværdier: natur, sundhed, klima og ressourcer. Boligerne er udviklet til at integrere disse værdier og skabe en sanselig, æstetisk og social værdi for beboerne. Beboerne har aktivt deltaget i processen og har defineret, hvordan værdierne integreres i hverdagen. 

Byggeriet inkluderer fælles værksteder og væresteder, der fungerer som samlingspunkter for beboerne. Bofællesskabets ansvarlige profil er også synlig i genbrugsmaterialer, såsom genbrugte rustrøde pandeplader og ubehandlet træ, som anvendes på fælleshuset og bidrager til bofællesskabets identitet. 

Vinduespartier i hjørnerne af bygningerne skaber en særlig forbindelse mellem det indendørs og udendørs og giver beboerne både overblik og tryghed på fællesarealerne og mellem husene. 

En spændende løsning er de stejle taghældninger, der skaber et unikt lysindfald i form af “lanterner”, der bringer naturen og himlen tættere på beboerne og giver en følelse af rummelighed samt en markant tilstedeværelse i det omgivende landskab. 

Projektet er udviklet i to faser, hvoraf fase I er blevet realiseret. 

Balancen er et byggeri, hvor mennesker ønsker at leve og bo, og man mærker tydeligt, at fællesskabet trives her. Projektet demonstrerer en imponerende integration af natur og fællesskab i en arkitektonisk helstøbt løsning. Disse kvaliteter ved fællesskabet og især den atmosfære, der opstår mellem boligerne, er grunden til, at vi har udvalgt Balancen som kandidat til Wood Award 2023. 

Klik på fotos for fuld størrelse

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Foto øverst på siden: Mikael Koch. Ved pressebrug skal fotos krediteres. 

› Læs mere om de udvalgte projekter til Danish Wood Award 2023

› Kom med til prisoverrækkelsen 25.oktober 2023 

Danish Wood Award – Danmarks ældste arkitekturpris

Danish Wood Award er en arkitekturpris oprettet af Træinformation i 1958. Hæderen går til en arkitekt, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Prisen uddeles hvert andet år og er på 100.000 kr. Træinformation, Danske Byggecentre og Træsektionen i DI Byggeri støtter initiativet. Vinderen udvælges af en komité, som består af formand for komiteen, Mikael Koch, og arkitekterne Anna Maria Indrio, Nicolai Richter-Friis, Søren Rasmussen, Anders Brix samt Søren Nielsen. Læs mere på www.arkitekturitrae.dk/danish-wood-award.