Film om dimensionering af spær

Med udgangspunkt i TRÆhåndbøgerne har Praxis –  Erhvervsskolernes Forlag i samarbejde med Byggeriets Uddannelser udviklet en række korte film, som pædagogisk forklarer dimensionering af forskellige spærtyper.

Filmene indgår i webbogen, Tømrerbogen, som er udgivet af Erhvervsskolernes forlag, Praxis. Tømrerbogen er målrettet tømrerelever på hovedforløbet og indeholder en stor del af den grundlæggende viden, som tømrerlærlingen har brug for om tag-, væg-, gulv- og loftkonstruktioner.

Med udgangspunkt i håndbogen TRÆ 59 Træspær 1 og TRÆ75 Træspær har Praxis udviklet følgende fire film, som giver en pædagogisk gennemgang om dimensionering af spær, og om anvendelse af datagrundlaget i TRÆ 59 Træspær 1 og TRÆ75 Træspær.

Resultaterne i filmene kan ligeledes fås ved at anvende Træinformations program, BJÆLKEdim (kræver abonnement), eller i Træinformations app, Træbjælker (ved småhuse med spænd på under 5 meter), som kan downloades gratis.

Læs mere om BJÆLKEdim
Hent TRÆbjælker gratis i App Store

Dimensionering af bjælkespær
I denne film kan du se, hvordan du finder de oplysninger, som du skal bruge for at dimensionere bjælkespærene til et parcelhus med udgangspunkt i tabel 2 på side 34 – 36  i TRÆ 75.
Filmen er udarbejdet af tømrerfaglærer Peter Møller, Herningsholm.

 

Dimensionering af gitterspær
I denne film kan du se, hvordan du finder de oplysninger, som du skal bruge for at udføre et gitterspær til et parcelhus med udgangspunkt i tabellerne på side 18 og side 19 i TRÆ 59 (trykt bog). De samme tabeller kan findes i den online nyere version på side 20-21.
Filmen er udarbejdet af tømrerfaglærer Peter Møller, Herningsholm.

 

Dimensionering af hanebåndsspærfag
I denne film kan du se, hvordan du finder de oplysninger, som du skal bruge for at udføre et hanebåndsspærfag til et parcelhus med udgangspunkt i tabellerne på side 44-47 i TRÆ 59.
Filmen er udarbejdet af tømrerfaglærer Peter Møller, Herningsholm.

 

Dimensionering af træbjælkelag
I denne film kan du se, hvordan du finder de oplysninger, du skal bruge, når du skal dimensionere bjælkelag i et parcelhus med udgangspunkt i tabel 8 på side 36-37 i TRÆ 75.
Filmen er udarbejdet af tømrerfaglærere Peter Møller og Karsten Musgaard, Herningsholm.

Kilde: webBogen Tømrerbogen, udgivet af Praxis – Erhvervsskolernes forlag.