Erfaringer med CLT-byggeri

Opførelsen af 3 boligblokke på 3-4 etager af CLT i Næstved er i fuld gang. Det går bemærkelsesværdigt hurtigt, da de bygges med CLT, som er elementer af krydslamineret tømmer.

Bygherren A. Brandelev Ejendomme, der tegnes af Anders Brandelev Paulsen, driver også tømrerfirmaet Anker Damgaard Paulsen Aps i Næstved og står selv for byggeriet. ”Det er en spændende udfordring at opføre disse boliger” udtaler Anders Brandelev Paulsen. ”Vi skal tage hensyn til bevaringsværdige byhuse omkring os, grunden har niveauforskel og det er første gang vi bygger i højden med træ”.

Ville gerne gå forrest med CLT-byggeri
Da A. Brandelev Ejendomme som de første herhjemme valgte at opføre denne type byggeri udelukkende med CLT, var bæredygtighed en vigtig parameter i materialevalget. Men hastighed og en hurtig byggeproces var mindst lige så afgørende, samt den korte leveringstid på CLT-elementer. Og så var det nemt at håndtere de lette elementer, hvor man skal bruge langt mindre kraner til løft i forhold til fx beton.

Hel boligblok monteret på bare 8 dage
Det er da også ganske imponerende at høre om tempoet i byggeriet. ”CLT-elementerne blev leveret en regnfuld tirsdag morgen, og samme dag kunne vi gå i gang med at montere de første vægelementer”, udtaler Anders Brandelev Paulsen. ”Byggeriet lå stille et par dage på grund af kraftig regn og blæst, men alligevel blev en hel boligblok – med CLT-elementer, limtræ, kviste, badekabiner og ståldragere – monteret på bare 8 dage”.

Endnu mere blod på tanden efter mere CLT-byggeri
Oplevelsen med byggeriet i Næstved har givet Anders Brandelev Paulsen endnu mere blod på tanden efter at bygge mere i CLT. ”Ved at bruge vores egne folk, kunne vi bedre planlægge byggeprocessen. Elementerne var nemme at arbejde med og bygge videre på, da vi selv kunne skrue elementerne sammen, det var smart og nemt”, fortæller Anders Brandelev Paulsen og fortsætter ”stort set hele byggeprocessen blev flyttet til vores tømrerentreprise, og det var kun få detaljer, som vi ikke selv kunne håndtere. Dertil gik byggeriet hurtigt, hvilket blandt andet skyldtes elementernes hurtige tørretid.”

Alt passer sammen
”CLT leveres i præfabrikerede elementer ud fra ingeniørens tegninger” siger Jan Klöcker fra Profile A/S, der har leveret elementerne gennem Bygma Haslev. ”Man kan montere dem umiddelbart, og de kræver ikke tørretid – ligesom betonelementer – hvor byggeriet ligger stille”. Profile har koordineret og vejledt omkring CLT-leverancen.

 

Billeder fra byggeriet

 


Om Rebslagergården i Næstved

Bygherre: A. Brandelev Ejendomme Aps
Entreprenør: Anker Damgaard Paulsen Aps
Rådgiver: Rambøll A/S
Arkitekt: William Tolstrup Arkitekter Aps og Ole Folk Arkitekter