Sneglehusene

Bygherre: Tækker Group
Arkitekt: BIG – Bjarke Ingels Group  

Sneglehusene bidrager til den ambitiøse udviklingsplan for bydelen Nye i Aarhus, der ønsker at skabe positive rammer for folks liv med fællesskabet i centrum. Projektet startede i 2018, hvor ejendomsudvikleren Tækker Group, indgik et samarbejde med BIG og Cj Group med henblik på at gennemføre 93 boliger.

Sneglehusene omfatter seks træbeklædte bygninger, der er placeret i forlængelse af hinanden og udgør en sneglelignende spiralform. Bygningerne veksler mellem én til fire etager i højden og inkluderer lejligheder og rækkehuse, der varierer mellem 50-150 m² i størrelsen. Tilsammen definerer de et kvarter, der understøtter et tæt naboskab, men også åbner sig op overfor sine omgivelser og forsøger at invitereresten af byen indenfor.

Facaden giver indtryk af to slags træbeklædte moduler, der er stablet og skaber en reliefvirkning med et skakternet ydre, bygningen er dog opført i en betonkonstruktion. Den tilsyneladende stabling gør, at huset kan følge det kuperede landskab ved at trappe op og ned. På denne vis formes der trygge uderum og sikres udsigter ud over det grønne fra samtlige boliger. 

Imellem bygningerne er der gjort op med den traditionelle skelnen mellem private og offentlige rum. I stedet er landskabet trukket helt hen til hoveddøren og formet, så det markerer en gradvis overgang fra det private til det offentlige. Således gives beboere muligheden for at vælge samværet til og fra i haven og rummet mellem husene. 

Dette er dog måske også en udfordring i den landskabelige behandling – der synes at være områder i Nye som er lidt svært definerbare. 

Det skal slutteligt bemærkes, at projektet var tænkt i præfabrikerede træmoduler, en ganske fremsynet tankegang, hvor standardboksen giver boligen, mens mellemrummet mellem boksene skaber det ekstra høje leverum. Af flere grunde er det endelige byggeri opført i en mere traditionel betonkonstruktion med en ubehandlet træfacade. 

Det høje leverum med stort udsyn og den let krummede facade er store kvaliteter i dette moderne boligbyggeri i Nye, og derfor har vi udvalgt Sneglehusene som kandidat til Danish Wood Award 2023.

Klik på fotos for fuld størrelse

Fotos på siden: Rasmus Hjortshøj. Ved pressebrug skal fotos krediteres. 

› Læs mere om de udvalgte projekter til Danish Wood Award 2023

› Kom med til prisoverrækkelsen 25.oktober 2023 

Danish Wood Award – Danmarks ældste arkitekturpris

Danish Wood Award er en arkitekturpris oprettet af Træinformation i 1958. Hæderen går til en arkitekt, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Prisen uddeles hvert andet år og er på 100.000 kr. Træinformation, Danske Byggecentre og Træsektionen i DI Byggeri støtter initiativet. Vinderen udvælges af en komité, som består af formand for komiteen, Mikael Koch, og arkitekterne Anna Maria Indrio, Nicolai Richter-Friis, Søren Rasmussen, Anders Brix samt Søren Nielsen. Læs mere på www.arkitekturitrae.dk/danish-wood-award.