Lanternen

Arkitekt: Snøhetta & Werk 

Bygherre: Esbjerg Kommune 

Ved Esbjergs nyanlagte havneområde, der skal forstærke publikumsaktiviteter langs vandet, er der nyligt blevet opført et unikt bygningsværk ved navn Maritimt Center –  også kaldet “Lanternen”. Projektet er resultatet af en konkurrence udskrevet af Esbjerg Kommune i 2019.

Visionen bag det maritime center har været at samle alle friluftsaktiviteter relateret til havet i én og samme bygning. I et hævet niveau findes der sportsklubber – alt fra dykker- og kajakklub til triathlon og en skole for krebsefiskeri. I det lavere niveau findes opmagasinering af kajakker og træningsudstyr, værkstedsfunktioner m.m., alt direkte forbundet til havet via en træbro. 

Bygningsformen lader sig inspirere af geometrien og bådebyggeriets traditioner i Esbjerg. Facaden er udført i træ lagt som horisontale brædder, der gennemskæres af kraftige, vertikale træprofiler, der i repetition og rytme minder om spanterne i en bådkonstruktion. Ved at profilere disse vertikale stolper med et tvist og en irregulær beskæring, skabes der sammen med rundingerne en variation af skygger, der genkalder kajakkens form.  

Bygningen omfavner et indre rum udformet som en terrasse, som publikum kommer til via to trapper, hvorfra man kan nyde udsigten til havet. Denne terrasse overdækker stueetagens dæk. Designet tillader også, at højvandsstigninger kan oversvømme stueetagen.  

Bygningens indre tagudhæng udfolder sig som en kurvet flade. Fra den grønne facade, der understreger den vertikale krumning, strækker der sig op til tagkanten en enorm og skrånende flade, klinkbeklædt med træ. Terrassen er udformet som et dæk gennemskåret af to kurvede huller, hvorfra man oplever forbindelsen til det nederste plan. 

På nær betondækket i stueetagen, der kan oversvømmes og derfor forudsætter brug af et materiale, der kan modstå vandet, er bygningen udført i træ indvendigt og udvendigt. Alt er smukt detaljeret og i overensstemmelse med helheden.  

For den stærke arkitektoniske fremtoning er Lanternen udvalgt som kandidat til Danish Wood Award 2023.

Klik på fotos for fuld størrelse

Foto: wichmann+bendtsen photography for Werk

Foto: Mikael Koch

Foto: wichmann+bendtsen photography for Werk

Foto: wichmann+bendtsen photography for Werk

Foto øverst på siden: wichmann+bendtsen photography for Werk. Ved pressebrug skal fotos krediteres. 

› Læs mere om udvalgte projekter til Danish Wood Award 2023

› Kom med til prisoverrækkelsen 25.oktober 2023

Danish Wood Award – Danmarks ældste arkitekturpris

Danish Wood Award er en arkitekturpris oprettet af Træinformation i 1958. Hæderen går til en arkitekt, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Prisen uddeles hvert andet år og er på 100.000 kr. Træinformation, Danske Byggecentre og Træsektionen i DI Byggeri støtter initiativet. Vinderen udvælges af en komité, som består af formand for komiteen, Mikael Koch, og arkitekterne Anna Maria Indrio, Nicolai Richter-Friis, Søren Rasmussen, Anders Brix samt Søren Nielsen. Læs mere på www.arkitekturitrae.dk/danish-wood-award.