Living Places

Arkitekt: EFFEKT
Bygherre: VELUX Gruppen 

Projektet Living Places i Jernbanebyen har til formål at vise, at man for en dansk gennemsnitsfamilie kan opføre boliger med et CO2-aftryk på en tredjedel af det danske krav. Byggeriet præsenterer to fuldskalahuse og fem åbne pavilloner og demonstrerer, at vi ikke behøver at vente på fremtidens teknologi for at bygge mere bæredygtigt og med et indeklima i topklasse.

De to fuldskalahuse er hver på 147 m2 i tre plan og opført på et fælles træterrassedæk. Det ene hus er baseret på industrialiserede CLT-elementer, hvor det andet hus er opført ved brug af industrialiserede træskeletelementer. Sidstnævnte med den laveste udledning på kun 3,8 kg co2 /m2/år. Et så lille fodaftryk for et enfamilieshus opnås med en tæt på kubisk form med stejle tage for at mimere overfladen. 

Konceptet Living Places er baseret på fem principper om, at boligerne skal være sunde, til at betale, enkle, kunne deles over tid og kunne skaleres. Konceptet kan således udvides til dobbelt- og rækkehuse med en endnu lavere udledning pr m2. 

Optimeringen af materialeforbrug har medført et anderledes formsprog inde som ude, som dog fortsat baserer sig på kendte materialer og teknikker, der kunne dog godt have været tænkt mere i integreret konstruktiv træbeskyttelse. Træ er det dominerende materiale, dog er flere skrå og lodrette flader i træskeletelementboligen udført med store fibergips-plader med knasfuger, der ikke er spartlede, men malede direkte med pulveriserede østersskaller. Det giver en meget delikat lys grålig farve, der under forstørrelsesglas afslører perlemoren. Alle rum er meget velbelyste og står fint i relation til hinanden.  

Prototypehusene viser et interessant arkitektonisk udtryk, der nøje hænger sammen med ambitionen om et lavt klimaaftryk. For en arkitektur, der viser en anden vej, har vi udvalgt Living Places som kandidat til Danish Wood Award 2023. 

Klik på fotos for fuld størrelse

Fotos på siden: Adam Mørk. Ved pressebrug skal fotos krediteres. 
 
› Læs mere om de udvalgte projekter til Danish Wood Award 2023

› Kom med til prisoverrækkelsen 25.oktober 2023 

Danish Wood Award – Danmarks ældste arkitekturpris

Danish Wood Award er en arkitekturpris oprettet af Træinformation i 1958. Hæderen går til en arkitekt, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Prisen uddeles hvert andet år og er på 100.000 kr. Træinformation, Danske Byggecentre og Træsektionen i DI Byggeri støtter initiativet. Vinderen udvælges af en komité, som består af formand for komiteen, Mikael Koch, og arkitekterne Anna Maria Indrio, Nicolai Richter-Friis, Søren Rasmussen, Anders Brix samt Søren Nielsen. Læs mere på www.arkitekturitrae.dk/danish-wood-award.