Trædag med fokus på højaktuelle udfordringer

2011-04-14

Trædag med fokus på højaktuelle udfordringer
EU-krav til lovligt træ, markedskontrol med træplader og nye krav til radon og fugtsikring er blandt flere højaktuelle emner, når Træinformation slår dørene op til årets Trædag 2011, der finder sted torsdag den 28. april på Nyborg Strand.

Om to år skal projekterende, leverandører og importører kunne dokumentere, at det træ, der indgår i byggeriet, er lovligt fældet. Det er hovedindholdet i EU’s planer om at komme import af illegalt træ til livs i EU-landene. Tilsvarende initiativer er også på vej udenfor den europæiske union. Det vil udfordre alle i byggeriet. Temadagen vil give nogle pejlinger på, hvordan man kan forberede sig på de nye krav.

Reglerne for lovligt træ vil også gælde for træplader, som var igennem en større markedskontrol i foråret og sommeren sidste år – ikke uden skrammer for importører og leverandører. Men kontrolrunden afslørede også svagheder i Byggestyrelsens kontrolmetoder, som har været unødigt dyre for virksomhederne. Derfor er det værd at trække nogle konsekvenser af markedskontrollen og tage initiativer til at forstærke træbranchens viden og dokumentation, og ikke mindst samarbejdet med myndighederne.

De seneste to vintre har været hårde ved mange store stalde og haller. Senest er det gået galt for en sportshal i Valby. Men hvad er årsagen til de pludselige kollaps, er der et mønster i sammenbrudene, er normerne forkerte, eller er vi blevet dårligere til at projektere? Nogle teorier har beskæftiget sig med varierende fugt som årsagen, men det hører ikke med i det katalog over årsager, som kommer frem på temadagen. Fugt har andre indvirkninger på træbaseret byggeri og med strammere krav til både byggefugt og indeklima, er både de nye radonkrav og krav til dampspærrens tæthed udfordringer for byggeriets parter, som bliver taget op på Trædag 2011.

Trædagens emner kort:

  • Baggrund og årsager for vinterens snekollaps
  • Forventningerne til de nye EU-regler mod ulovligt fældet træ
  • Forventede fugtkrav til byggeriet
  • Skærpede krav til radonforebyggelse
  • Status efter markedskontrollen af træplader og forventede ændringer i standarder
  • Nye beregningsprogrammer for lægter og åse.

Læs mere om Træinformations kurser