Priskomiteen om vinderen af Danish Wood Award 2023
Priskomiteens begrundelse for kåring af Maritimt Center Esbjerg som vinder af Danish Wood Award 2023
Arkitekt: Snøhetta & WERK
Bygherre: Esbjerg Kommune
Ved Esbjergs nyanlagte havneområde, der skal forstærke publikumsaktiviteter langs vandet, er der nyligt blevet opført et unikt bygningsværk ved navn Maritimt Center. Et ambitiøst, visionært projekt, som er resultatet af en konkurrence, der med fondsstøtte er udskrevet af Esbjerg Kommune i 2019. Projektet blev vundet og udført af den norske tegnestue Snøhetta i samarbejde med den danske tegnestue WERK. Projektet blev dengang omtalt som “Lanternen”.
Lanternen lever op til sit navn ved at trone frem i den lave horisont med havet som baggrund. Visionen bag projektet har været at samle alle friluftsaktiviteter relateret til havet i én og samme bygning. I et hævet niveau findes der sportsklubber – alt fra dykker- og kajakklub til triathlon og en skole for krebsefiskeri. I det lavere niveau findes opmagasinering af kajakker og træningsudstyr, værkstedsfunktioner m.m., alt direkte forbundet til havet via en træbro.
Den runde form er på en gang inkluderende for alle aktiviteter og samtidig åben og inviterende for publikum, der kan penetrere bygningen fra alle sider. Målet med den særlige udformning har bogstaveligt talt været at skabe en markør og et lysende punkt ved kysten, så alle kan føle sig tiltrukket af dets væsen og føle sig inviteret til at besøge og deltage i aktiviteterne. Bygningen står nemlig alene i det store landskab.
Bygningsformen lader sig inspirere af geometrien og bådebyggeriets traditioner i Esbjerg. Facaden er udført i træ lagt som horisontale brædder, der gennemskæres af kraftige, vertikale træprofiler, der i repetition og rytme minder om spanterne i en bådkonstruktion. Ved at profilere disse vertikale stolper med et tvist og en irregulær beskæring, skabes der sammen med rundingerne en variation af skygger, der genkalder kajakkens form. Træets rytme understreges af vinduer langs hele facaden, der tilfældigt skaber en egen underordnet rytme i facadens komposition. Arkitekterne taler selv om en symbiose mellem det smukke og det rå, mellem det elegante og det robuste.
Bygningen omfavner et dramatisk indre rum udformet som en terrasse, som publikum kommer til via to generøse trapper, hvorfra man kan nyde udsigten til havet. Denne terrasse overdækker stueetagens dæk, og det hele er planlagt til at modstå Vesterhavets stærke vind, når man færdes og opholder sig på terrassen. Designet tillader også, at højvandsstigninger kan oversvømme stueetagen. Det er en stor arkitektonisk oplevelse at aflægge terrassen et visit.
Bygningens indre tagudhæng udfolder sig som en kurvet flade. Fra den grønne facade, der understreger den vertikale krumning, strækker der sig op til tagkanten en enorm og skrånende flade, klinkbeklædt med træ. Terrassen er udformet som et dæk gennemskåret af to kurvede huller, hvorfra man oplever forbindelsen til det nederste plan. Det er et imponerende og smukt rum, der inkluderende skaber forbindelse til alle aktiviteter, der er disponeret hele vejen rundt om terrassen. Dette rum er hjertet i projektet og den store arkitektoniske attraktion. Legen med krumme flader ind i hinanden er et stærk arkitektonisk greb. Der er tale om et projekt, der sanser stedet og udnytter dets potentiale.
På nær betondækket i stueetagen, der kan oversvømmes og derfor forudsætter brug af et materiale, der kan modstå vandet, er bygningen udført i træ indvendigt og udvendigt med en sjælden akkuratesse. Farverne indvendigt er rolige og samtidig interessante. Der er nemlig brugt forskellige træarter kombineret med diverse toner af grønt. Vinduerne giver rummene en særlig karakter indvendigt, da de er placeret i tre forskellige højder, mens den krumme flade understreges af et lamelloft adskilt fra facaden. Alt er smukt detaljeret og i overensstemmelse med helheden.
For den stærke arkitektoniske fremtoning er Maritimt Center Esbjerg/ Lanternen udvalgt som kandidat til Danish Wood Award 2023.
Se pressemeddelelsen for vinderen af Danish Wood Award 2023