Kan du stole på at udenlandsk træ er dyrket bæredygtigt?
Ja, danske virksomheder og forbrugere kan have tillid til, at udenlandsk træ med meget stor sandsynlighed er certificeret og dyrket bæredygtigt. En ny undersøgelse fra Dansk Træforening viser, at 97 % af det træ, som foreningens medlemmer bringer til Danmark, er importeret efter FSC- og PEFC-standarderne.
”Vi tager ansvar for, at det træ, der kommer ind i landet, stammer fra bæredygtigt forvaltede skove og i overvejende grad er certificeret efter de internationalt anerkendte FSC- og PEFC-ordninger”, lyder det fra direktør i Dansk Træforening Jakob Rygg Klaumann.
Dansk Træforening er brancheforeningen for træimportører, agenter og formidlere af træ. Langt det meste af det træ, der bruges i byggeriet herhjemme, stammer fra Skandinavien, Baltikum og resten af Europa. Dansk Træforenings medlemmer står for størstedelen af importen og forsyner den danske træsektor med træ.
Undersøgelse viser positiv udvikling mod mere certificeret træ i branchen
I 2021 satte Dansk Træforening sig som mål, at andelen af certificeret træ, som medlemmer bringer til det danske marked, samlet set skulle stige fra 89 % til 95% i 2025. Det mål er nu nået – og også toppet: Hele 97 procent af det træ, der importeres til Danmark, er importeret efter FSC- og PEFC-standarderne.
Resultaterne viser, at andelen af certificeret træ er steget for alle foreningens sektioner, og at 2025-målene samlet set er opfyldt. Således er nåletræ og plader i mål, mens det på hårdttræsområdet er sværere at finde certificeret træ. Tallene viser imidlertid, at der en udvikling i gang, og det forventes, at områder med certificeret skov vil fortsætte med at stige i de kommende år i takt med, at efterspørgslen stiger.
Bæredygtigt skovbrug og certificering
Men hvorfor er det vigtigt, at træet stammer fra bæredygtig skovdrift? Siden Rio-topmødet i 1992 har verdens skovsektor arbejdet med at omsætte Brundtlands definition af bæredygtighed til praktisk skovdrift, sådan at nulevende menneskers behov fra skoven imødekommes, uden at det skader fremtidige generationers muligheder for at få opfyldt deres behov fra skoven.
Skovene skal drives efter standarder, som bevarer og øger alt det, skoven tilbyder – herunder rekreation, rent grundvand, biodiversitet og lagring af CO2 i stammer, rødder og jordbund, foruden materialer til den grønne omstilling.
De anerkendte certificeringsordninger PEFC og FSC er et middel til at dokumentere, at netop dette sker. Certificering giver fuld sporbarhed igennem hele værdikæden – lige fra træet står i skoven til det færdige produkt lander i et byggecenter eller en møbelbutik.