Ny publikation med brandsikret tækkeløsning

Vi udgiver nu publikationen, TRÆfakta 18 Brandsikret stråtag på træunderlag, der anviser, hvordan brandsikret stråtag kan udføres på fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse og sommerhuse som nybyggeri.

Tidligere har brandsikre tækkeløsninger været udført med glasfiberdug på lægter. Da disse ikke længere kan anses som præ-accepterede løsninger på grund af det ventilerede hulrum, har Træinformation udviklet denne anvisning i samarbejde med Tækkelauget i DI-byggeri.

Inspirationen til den nye løsning med uventileret tækning på fast træunderlag er hentet i Holland, hvor den har været anvendt i 40 år. Løsningen er undersøgt her i Danmark med en fugtteknisk vurdering og beregninger.

Forudsætningen for en fugtsikker løsning med det uventilerede tag er, at tæthedsplanet er helt tæt. Dette opnås ved at montere en dampspærre med tapede og klemte samlinger på et fast pladeunderlag. Pladeunderlaget beskytter dampmembranen mod skader fra arbejder og andre påvirkninger på tagets udvendige side og fungerer samtidig som afstivning af taget. Det betyder, at eventuelle skader fra en afstivning udført med (slappe) trækbånd undgås, dvs. hvor der kunne være risiko for mekaniske påvirkninger og skarpe kanter mod dampspærren. Som underlag for tækningen anvendes rupløjede tagbrædder af gran for at minimere risikoen for skimmel i konstruktionen.

Vær opmærksom på, at publikationen viser opbygningen af et brandsikret tag, men ikke de tækketekniske forhold, hvor der i stedet henvises til seneste udgave af Veludført Stråtag på tækkelaugets hjemmeside.

Afstand til skel kan halveres fra 10 meter til 5 meter
En bygning, der udføres med brandsikret stråtag i henhold til Bygningsreglementets vejledninger til BR18 kap. 5 Brand, kan placeres med mindre afstand til skel og andre bygninger end en bygning, der udføres med et ikke-brandsikret stråtag. Bygninger med brandsikret stråtag kan udføres i 1½ etage med udnyttet tagetage og tagkonstruktion i træ samt med mindst 45-50° taghældning. Ved renovering af hele tagkonstruktionen inkl. udskiftning af dampspærre, vil metoden også kunne anvendes.

Baner vejen for flere biogene materialer
Træinformation har taget en strategisk beslutning om generelt at favne biogene materialer, dvs. også produkter, som er baseret på andet end træ, og det har derfor været naturligt at udarbejde dette TRÆfakta. For at reducere CO2-udledningen er der behov for at gentænke både konstruktionsopbygninger og materialevalg i byggeriet. Brug af biobaserede produkter som strå er et vigtigt element på vejen mod et mere klimavenligt byggeri.

Publikationen er udarbejdet med økonomisk støtte fra Uddannelsesfonden.

› Læs TRÆfakta 18 online (for medlemmer)

› Køb TRÆfakta 18 i webshoppen